friheim.com

Teknologi og øl

Exif-informasjon i bilder

Som de fleste vet lagres en hel del informasjon inne i bildene, som såkalt EXIF-informasjon. Dersom det digitale kameraet ditt har riktig innstilt klokke, kan dette være en god måte å få sortert en større haug bilder på. Datostempelet på selve fila kan i beste fall være misvisende for når bildet er tatt, mtp. at dette kan være satt da du kopierte fila, lagret den etter en redigering osv.

Det finnes mange måter å få ut EXIF-informasjon på, og i de fleste OS kan du høyreklikke på bildet og få ut litt utvidet informasjon. Dette blir imidlertid litt tungvint dersom du skal bruke det for å sortere mange bilder. Det er her «imagemagick» kommer inn i bildet. Imagemagick er en kommandolinjeapplikasjon som kan brukes til utallige operasjoner på bilder, og den er veldig lett scriptbar; bl.a. brukes denne i kulissene i mange webalbumer .

Etter at imagemagick er installert, kan du finne all EXIF-info fra ei fil med følgende kommando:

identify -format %[exif:*] filnavn.jpg

Her er det mye du kan leke deg videre med, men skal du kun hente ut dato og klokkeslett kan det gjøres med følgende kommando:

identify -format %[EXIF:DateTime] filnavn.jpg

For å bruke denne informasjonen til å sortere lager du så et «for-loop»-script som tar alle filer med endingen jpg, kjører kommandoen på hver fil, tar ut f.eks. måned og år vha. awk, sjekker om det finnes en katalog med dette navnet og flytter fila inn i katalogen etter at den er opprettet.

1 Comment

  1. Reading this makes my decisions esiaer than taking candy from a baby.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2018 friheim.com

Theme by Anders NorenUp ↑