friheim.com

Teknologi og øl

Gjenoppretting av filer

Det kan være flere grunner til å få tak i filer som ikke er tilgjengelige gjennom et vanlig filsystem lengre. Det kan være at ivrige barnehender har vært på ferde og slettet alle bildene på et kamera, du kan selv ha slettet noen filer du trodde du hadde kopiert eller det kan være at harddisken din er i ferd med å ta kvelden. I alle disse tilfellene kan det være mulig at filene fortsatt ligger tilgjengelig, men felles for alle tilfellene er at du bør røre disken minst mulig før du starter gjenopprettingen.

En metode for å kopiere ut filer fra en kranglete CD/DVD i Windows kan finnes her: http://martik-scorp.blogspot.com/2010/05/cd-dvd-blueray-recovery.html

Å gjenopprette slettede filer fra harddisker og minnekort kan gjøres på mange måter, men en av de rimeligste og enkleste er å gjøre dette med Linux. Det første du bør gjøre er å lage et bildeavtrykk (image på engelsk) av disken du vil gjenskape, slik at du ikke ødelegger den ved gjentatte leseforsøk.

Først må du finne ut av hvilken harddisk og partisjon du vil lage et image av:

sudo fdisk -l

Deretter bruker du verktøyet dd. For å lage en enkel kopi bruker du to argumenter – if (in-file) og of (out-file).

dd if=/dev/hdb1 of=imagefilami.dd

Tilslutt bruker du verktøyet foremost til å kopiere ut alle kjente filer:

foremost -v -t all -i imagefilami.dd -o outputkatalog

Hvis ikke foremost fungerer, kan du bruke scalpel, men jeg har ikke hatt like god erfaring med dette verktøyet. I såfall må du editere fila /etc/scalpel/scalpel.conf før du starter.

1 Comment

  1. Kudos to you! I hadn’t thuohgt of that!

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2018 friheim.com

Theme by Anders NorenUp ↑