XBMC er som kjent mediespilleren som i sin tid ble utviklet til den originale Xboxen fra Microsoft. Den gangen måtte man modifisere Xboxen ved å lodde på en ekstra chip og deretter installere mediesenteret, men da hadde man til gjengjeld en uovertruffen mediesspiller. Kjøpte man i tillegg en egen fjernkontroll var Xboxen å betrakte som en fullverdig DVD-spiller, som man i tillegg kunne bruke til å streame media over lokalnettet og fra Internett. Det var bare to ulemper med Xboxen som medieavspiller: den bråkte litt, og den hadde for dårlig hardware til å kjøre filmer med oppløsning på 720p eller større.

Så, noen år senere, kommer Raspberry Pi på banen. En pc på størrelse med et kredittkort, med ARM-prosessor og HDMI-utgang. Og det til 35$! Den benytter seg av et SD-kort til lagring, og kjører – selvfølgelig – XBMC. Vifteløst og nesten uten å bruke strøm i det heletatt…

Hva trenger man så for å bygge seg et mediesenter i dag? Jo:

  • Ett stk RaspberryPi datamaskin.
  • Ett SD-kort på minimum 2Gb. Større er absolutt å anbefale
  • En strømtilførsel, type micro-usb (det samme som du finner på de fleste nyere mobiltelefoner)
  • En TV med HDMI-kabel; evt en skjerm med overgang mellom HDMI og DVI.
  • Noe å styre herligheten med – USB-tastatur eller fjernkontroll via USB.
  • Programvare

Som fjernkontrollsløsning har jeg selv gått for FLIRC, en liten USB-dings med IR-mottaker som du forhåndsprogrammerer fra en annen datamaskin opp imot hvilken som helst fjernkontroll. På denne måten kan du kanskje redusere antallet fjernkontroller som ligger slengende rundt i stua, og du slipper iallefall et tastatur under TV-en – og oppnår dermed høyere WAF.

Når det gjelder å få lagt inn OS og XBMC på SD-kortet, så er det i skrivende stund to enkle løsninger som gjelder: RaspBMC og OpenELEC. Jeg har prøvd begge, men har for tiden falt ned på OpenELEC, iom. at den ser ut til å ha kommet litt lengre i utviklingen akkurat nå. En ferdig kompilert versjon av OpenELEC med egen installeringsrutine finner du her. XBMC balanserer imidlertid utnyttelsen helt på kanten av hva man kan forvente av en så liten PC, men jeg har greid å få den til å streame film over nett uten hakking. Man må imidlertid være bevisst på hvilke innstillinger man gjør mtp. den simple hardwaren – velger man f.eks. å omsample lyden på maskina i stedet for å streame den direkte, så kan man oppleve hakking. I tillegg vil små grep som å slå av RSS-feeds bidra til å avlaste prosessoren ytterligere.

Men det funker. Og den er stille, den er lett å gjemme bort på stua, og den er lett å ta med seg bort. Bruker man i tillegg et litt større kort, så kan man lagre film på dette også, og man har et transportabelt lite mediasenter. Hva med å f.eks. laste ned Big Buck Bunny og legge på kortet sammen med XBMC? Da har man plutselig et helt mediesenter hvor både OS, programvare OG medier er open source! Slå den, Apple!