Hva sier du? Bruke Linux som en annen nerd? Jeg?

Jada, det tror jeg så absolutt!

Det finnes i dag et hav av ulike distribusjoner man kan fråtse i, og brukervennligheten kommer mer og mer i fokus. Etter å ha vært et smalt OS for en engere krets, ser vi nå at fler og fler kan bruke Linux som et fullverdig alternativ til Windows. Du behøver ikke lengre å kunne skrive lange kommandoer på noe som ser ut som en blanding av engelsk og gresk; for de aller fleste holder det med å klikke og peke. Du kan riktignok dumpe borti problemer dersom du absolutt må kjøre et spesielt Windows-program, men for de aller fleste formål finnes det fullgode alternative programmer. Disse kan i tillegg installeres direkte via klikk og pek med musa, så lastes de ned og installeres av seg selv. Virusfritt. Og det beste av alt – det er gratis!

Installasjonen i seg selv er utrolig mye enklere enn Windows XP – jeg vil anta at man bruker opptil en halv dag mindre på å installere Linux enn Windows XP – og den er også mye enklere enn Windows 7. Jeg vil påstå at hvem som helst som får utdelt ei tom datamaskin med beskjed om å installere noe på denne selv, vil finne det mye enklere å installere Linux enn Windows. Tror du meg ikke, så last ned siste versjon av Linux Mint og prøv selv!

I tillegg til å ha støtte for det meste av moderne hardware, er det utrolig godt å slippe å laste ned programmer fra ulike websider for deretter å installere dem. Du bruker Mints egen Programvaredistribusjon, klikker på det du vil ha, så laster maskina ned og installerer for deg. I tillegg sørger den for å holde alle installerte programmer oppdatert; du behøver mao. ikke å gå ut på ulike sider og laste ned nye versjoner, eller å (som i Windows) kjøre en rekke egne leverandørspesifikke applikasjoner som sjekker om deres produkt er oppdatert. På én Windows-PC har du, i tillegg til Windows Update, ofte egne oppdateringsapplikasjoner for (minst) både Adobe-programvare, Java og Google, i tillegg til egne oppdateringer fra hardwareleverandørene. Og de andre applikasjonene? Tja, de blir vel sjelden aller aldri oppdatert.

Og mens vi er inne på det – har du egentlig en lovlig lisens for alle de applikasjonene du kjører…?