friheim.com

Teknologi og øl

Category: Generelt

Shrink PDF

PDF-filer med mange bilder kan ha det med å bli store og tunge. Spesielt ser jeg av og til autogenererte PDF-filer med mange bilder, hvor bildene blir lagt inn uten å få endret størrelse først. Da kommer GhostScript inn i bildet! Følgende script kan lagres og kjøres fra kommandolinje i Linux. Lagre det som shrink.pdf, og kjør det med navnet på den store fila som argument:

#!/bin/sh

gs -q -dNOPAUSE -dBATCH -dSAFER \
-sDEVICE=pdfwrite \
-dCompatibilityLevel=1.3 \
-dPDFSETTINGS=/screen \
-dEmbedAllFonts=true \
-dSubsetFonts=true \
-dColorImageDownsampleType=/Bicubic \
-dColorImageResolution=128 \
-dGrayImageDownsampleType=/Bicubic \
-dGrayImageResolution=128 \
-dMonoImageDownsampleType=/Bicubic \
-dMonoImageResolution=128 \
-sOutputFile=mindre_$1 \
$1

Jeg greide å få redusert størreslen på ei PDF-fil fra 35,6 Mb til 1,3 Mb med dette scriptet. Det blir nok e-postmottakeren glad for!

Dualboot – endre fra GRUB til BURG og få et bedre grensesnitt

Grub har vært standard som bootloader for GNU/Linux de senere årene, og det med god grunn.Men grafisk sett begynner den kanskje å bli litt utdatert; kidza i dag vil jo ikke se konsolltekst, de vil ha store ikoner og grelle farger. Og helst ikke vite hva som befinner seg bak, men det er kanskje en annen diskusjon…

I Ubuntu/Mint eller andre Debian-derivater bør det holde med følgende kommandoer:

sudo add-apt-repository ppa:n-muench/burg
sudo apt-get update
sudo apt-get install burg burg-common burg-themes burg-themes-common burg-emu burg-pc

kilde: http://www.linuxbsdos.com/2011/06/04/how-to-replace-grub-with-burg-on-linux-mint-11/

Nå skal du altså da ha greid å endre bootloaderen. For en enklere måte å konfigurere den på i ettertid, kan du bruke «Super Boot Manager». Den installeres med følgende kommandoer:

sudo add-apt-repository ppa:ingalex/super-boot-manager
sudo apt-get update
sudo apt-get install buc super-boot-manager

Kilde: http://www.ubuntugeek.com/super-boot-manger-make-easier-and-intuitive-configuration-of-grub-burg-and-plymouth.html

Installere Android på en Windows-telefon

Det har heldigvis blitt lagt ned en god del gratisarbeid i å få Android-OS til Windows-telefoner. Jeg fikk en HTC Touch Pro 2 fra arbeidsgiver for et par år siden, da den var helt ny. Telefonen i seg selv er jo grei, med tastatur og det hele, men med Windows på telefonen er det få applikasjoner tilgjengelig, få muligheter til strømlinjeforming og nok av småfeil å irritere seg over. Og det er her Android kommer inn i bildet.

Android er som kjent et annet operativsystem for mobiltelefoner, og har i de siste årene vunnet større og større markedsandeler. Operativsystemet bygger på Linux, og er i stor grad sponset av Google, noe som vises gjennom alle koblingene opp mot Gmail, Google kalender etc. Android leveres nå på mange av de mest solgte telefonene fra HTC og Samsung, noe som har ført til flere reelle konkurrenter til iPhone.

Men det som jo er fint oppe i dette er at en del har sett det som en utfordring å få Android til å kjøre også på telefoner som normalt er lagd for å kjøre Windows. Jeg har nå, etter litt tjoning,  fått installert Android på min HTC Touch Pro 2. Ikke er det så veldig skummelt heller; du behøver ikke å flashe ROM eller noe slikt; du laster bare Android-filene inn på minnekortet, blar deg frem med filutforskeren og starter Android via Haret.exe. Og vips er du inne i en ny verden, med tilgang til tusenvis av applikasjoner klare til nedlasting fra Android Market direkte fra mobilen din. Og skulle noe skjære seg, starter du bare telefonen på nytt og du er tilbake i Windows.

Litt info om prosessen: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=951962

Link til filer som behøves: http://xdandroid.com/wiki/Downloads

Oppdaterte kernels: http://glemsom.users.anapnea.net/android2/htc-msm-linux/

Linkene over peker til ferdige pakker som kan lastes rett ned, pakkes ut og er klar til start. Jeg fant ikke dette da jeg holdt på, så jeg gjorde det litt vanskeligere og lastet ned developer-filer. Jeg opplevde imidlertid at telefonen hang seg etter å ha bootet inn til Android, men etter litt googling på http://forum.xda-developers.com fant jeg ut at dette var et vanlig problem ifbm. 3G-nett, og ved å laste ned ei fil og endre på ei innstilling fungerer telefonen som smurt. Denne feilen bør ikke være tilstede i den fullstendige versjonen det linkes til over her. Den største utfordringen bortsett fra dette har hittil vært at Angry Birds hakker noe, men det får jeg heller leve med…

Test

Dette er en test

Reinstallere Windows…

Maskiner med Windows blir som kjent bare tregere og tregere. En del av skylden må nok legges i at operativsystemet patches og lappes på klattvis fra Microsoft via oppdateringer, slik at det etter en stund er et annet OS enn det du installerte. Men en annen grunn er nok all programvaren du (uforvarende?) installerer. Og da gjelder det å kunne starte forfra igjen, med blanke ark og fargestifter tel… Selvfølgelig vil jeg anbefale at du prøver deg på å installere Linux i stedet for Windows, men uansett hva du velger er det en del ting du må ta høyde for før du formaterer disken.

Du må tenke på følgende FØR du starter reinstallasjon:

 1. Backup av bilder – som regel lagret under «Mine dokumenter»
 2. Backup av andre filer – tekstdokumenter, regneark, pdf… Også under mine dokumenter
 3. Backup av e-post. Denne er verre, men e-post på Hotmail, Gmail etc. behøver man ikke tenke på; dette ligger lagret i  nettskyen. Dersom du bruker et lokalt e-postprogram som Outlook, Outlook Express eller Mozilla Thunderbird må du imidlertid også ta backup av e-postene. Her er google din venn…
 4. Desktop – Mange lagrer filer på desktop. Husk dette området også.
 5. Bokmerker. Bruk Google og finn ut hvordan du enklest og best tar backup av bokmerkene i nettleseren du bruker.
 6. Passord – Vet du/brukeren passordene som må til for å komme inn på e-post igjen? Andre områder? Oppkobling mot ADSL? Det kan være greit å ha dette avklart før du starter reinstallasjonen…
 7. Programmer. Er det programmer som er installert på maskina i dag som også må installeres etter reinstallasjonen? Sjekk om det finnes installasjonsmedium (og lisens…) eller om installasjonsfiler ligger lagret på disken fra før. Og sjekk om det er enkelte innstillinger/data i programmer som må tas vare på; f.eks. data fra faktureringsprogrammer, kundedatabaser osv.

Etter installasjonen:

 1. Patching! Kjør inn de siste oppdateringene til operativsystemet så fort som mulig
 2. Antivirus. Ikke gjør noe annet på nett før du har fått inn antivirus.
 3. Drikk kaffe. På dette tidspunktet har du god tid, iom. at det er Windows du driver og installerer sikkerhetsoppdateringer på. Maskina vil nok ikke starte på nytt bare én gang, for å si det sånn…
 4. Sjekk drivere som mangler. Skjermdrivere fra skjermkortprodusenten er f.eks. ofte bedre enn Microsoft sine.
 5. Installer programmer. For enkel installasjon av mange gratisprogrammer, sjekk http://ninite.com/.

Firefox 4

Nettleseren Firefox er ute i ny utgave; denne gangen med litt nytt design og en motor som forbedrer ytelsen og hastigheten. Anbefales. En av de tingene som gjør Mozilla Firefox til en anbefalt nettleser er imidlertid det faktum at den bygger på opensource, og at det derfor finnes en hel haug add-ons som gjør at den kan tilpasses til ditt eget behov. Noen gode tips til bra addons finnes på denne linken: http://gigaom.com/collaboration/11-must-have-add-ons-for-firefox-4/

Lagring i nettskyen

Det kan være greit å ha backup av en del filer utenfor PCen eller hjemmet sitt. Lagring i nettskyen, altså et eller annet sted på Internett som du ikke behøver tenke så mye på, har blitt mer og mer populært, og etterhvert har også brukervennligheten blitt mye bedre.

Dropbox er en gratis tjeneste som kan anbefales på det varmeste. Dropbox kan installeres som en klient på maskina di, og sørger deretter for å synkronisere filer fra ei mappe lokalt til nettskyen. Kryptert på nett blir det også, med 256 bits AES. Skulle være greit nok for de fleste det.

Lag deg en bruker fra denne linken, last ned programmet og installer det på flere datamaskiner – og vips har du tilgang til filene dine fra alle maskinene. Genialt? I tillegg har du da også backup utenfor huset og du kan i verste fall nå filene fra en vanlig nettlser på en annen maskin. Tilleggsfunksjoner til Dropbox kan f.eks. la deg ta et bilde med webkameraet og lagre i Dropbox ved gitte intervaller (så ser du fra en annen maskin hvem som bruker maskina di), eller du kan lagre torrentfiler i Dropbox og konfigurere en torrent-klient på en annen maskin til å overvåke katalogen og starte nedlasting automatisk. Eller hva med å lage seg ei kryptert fil i Dropbox for passord? Og bokmerker?

God jul

Det nærmer seg jul!

© 2018 friheim.com

Theme by Anders NorenUp ↑